Vin kännare?!
Är du en vin kännare?!
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner.
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar
ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en
gredelin fläck efter sig, är rödvin.
Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller
rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar
stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel
inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta
vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett
rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,
kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag
eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet
omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför
lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt
i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat
vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.