Vin kännare?!

Är du en vin kännare?!

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner.
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar

ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en

gredelin fläck efter sig, är rödvin.

Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller

rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar

stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel

och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller

inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta

vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett

rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,

kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag

eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet

omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför

lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt

i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat

vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Permalink Humor Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback